Wednesday, December 14, 2016

Pertandingan Port Dickson Wefie


PENGENALAN
Penganjuran Pertandingan Port Dickson Wefie - Tempat – Tempat Menarik Di Port Dickson dan Tagline Paling Kreatif diadakan bagi mempromosikan produk – produk pelancongan di Port Dickson sebagai salah satu strategi menimbulkan minat orang ramai untuk berkunjung dan melawat ke tempat – tempat tersebut. Hadiah lumayan berjumlah RM3500 berpeluang untuk dimenangi melalui pertandingan ini.
Tempat Pertama: RM1500, sijil penghargaan dan plak
Tempat Kedua: RM1000, sijil penghargaan dan plak
Tempat Ketiga: RM 500, sijil penghargaan dan plak
Pemenang Tagline Terbaik: RM500.00
OBJEKTIF PERTANDINGAN
1. Mendapat liputan dan hebahan yang meluas dari dalam dan luar negeri di Malaysia.
2. Menggalakkan promosi aktiviti pelancongan pada produk – produk sedia ada di Port Dickson. Promosi sebegini dapat diperluaskan kepada golongan sasar dalam dan luar Port Dickson khususnya.
3. Mendapatkan jumlah sasaran ‘likers’ 10,000 bagi Page Facebook MPPD dan Page Facebook My Port Dickson dan masyarakat didedahkan dengan maklumat/ informasi dari MPPD.
4. Mendapatkan tagline terbaik untuk Port Dickson khususnya.
PELAKSANAAN PROGRAM 
Pertandingan ini akan dibuka kepada orang ramai bermula 15 Disember 2016 hingga 15 Januari 2017. Beberapa produk pelancongan utama akan disenaraikan sebagai destinasi “wefie” untuk mereka menggayakan aksi spontan yang paling menarik dan kreatif.
1. Peserta perlu mengambil gambar “wefie” bersama rakan - rakan melebihi seorang pada lokasi wajib dengan aksi dan gaya yang paling kreatif, menarik pada salah satu tempat berikut:-
i. Pusat Ikan Hiasan Port Dickson
ii. Kompleks Sejarah Pengkalan Kempas Port Dickson
iii. Muzium dan Kota Lukut
iv Muzium Tentera Darat Port Dickson
v. Pantai Cahaya Negeri , dan
2. Satu lokasi menarik yang tidak berapa diketahui umum merangkumi produk pelancongan, tempat bersejarah atau destinasi makan. Setiap peserta perlu menghantar dan post 2 gambar ke dalam wall sendiri secara Public dan hashtag #portdicksonwefie sepanjang tempoh pertandingan. Nyatakan di ruang komen ini..SAYA SERTAI supaya pihak urus setia boleh melihat post anda di wall fb sendiri bagi menilai jumlah likers tertinggi.
SYARAT – SYARAT PENYERTAAN
1. Pertandingan terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia kecuali pihak urusetia pertandingan;
2. Penyertaan adalah PERCUMA;
3. Gambar Kreatif “Wefie” dan Tagline Menarik yang dihantar mestilah yang asli dan belum pernah digunakan untuk sebarang pertandingan dan penerbitan serta dimuatnaik di antara 15 Disember 2016 sehingga 15 Januari 2017; Wefie adalah mengambil gambar beramai - ramai, manakala selfie ( swafoto ) adalah mengambil gambar secara berseorangan. Peserta yang mengambil gambar secara selfie ( swafoto ) secara automatik akan terbatal penyertaan pertandingan. 
4. Suntingan atau ubahsuai seperti pengubahan brightness, cropping, softening dan sharpening terhadap hasil kerja menggunakan aplikasi instagram adalah dibenarkan. Teknik cantuman gambar (collage technique), super impose, trick photographs, dan gambar dimanupulasi adalah tidak dibenarkan;
5. Peserta bebas menggunakan sebarang jenis iPhone/iPad atau sebarang peralatan yang
menggunakan sistem ANDROID;
6. Setiap hasil kerja perlu mempunyai maklumat seperti berikut:-
Nama peserta
Lokasi gambar
Hashtag - #portdicksonwefie
Tagline : menggunakan bahasa kebangsaan atau dwi bahasa (Bahasa Inggeris sahaja)
7. Pemenang-pemenang akan diumumkan pada bulan Februari 2017 semasa Sambutan Majlis Perbandaran Port Dickson Ke – 15 (*tertakluk kepada perubahan)
8. Kos penyertaan pertandingan ini ditanggung sendiri;
9. Setiap penyertaan perlu memasukkan tagline menarik dan kreatif sebagai satu tarikan orang ramai untuk datang ke Port Dickson.
10. Segala bahan dokumen bergambar dan tagline yang terpilih adalah menjadi hak MPPD dan pihak MPPD berhak menggunapakai gambar dan tagline tersebut untuk tujuan promosi dan komersial.
11. Urus setia pertandingan tidak layak menyertai pertandingan ini.
CARA-CARA MENYERTAI PERTANDINGAN
1. Peserta perlu LIKE Page Facebook My Port Dickson
2. Penyertaan perlu memasukkan gambar “wefie” sekurang –kurangnya 2 orang dan ke atas.
3. Penyertaan peserta juga mestilah SHARE gambar pertandingan di wall facebook peserta secara “Public”, tekan hashtag #portdicksonwefie
4. Tarikh tutup penyertaan 15 Januari 2016, jam 12.00 tengah malam.
5. Gambar-gambar wefie dan tagline terbaik akan ditayangkan kepada umum.
6. Keputusan panel hakim adalah muktamad.KRITERIA PENGHAKIMAN
1. Pemenang akan dinilai melalui undian terbanyak melalui “likers” terbanyak di Page Facebook My Port Dickson (100%).
2. Manakala tagline terbaik akan dinilai oleh panel penilai MPPD sendiri.
SEBARANG PERTANYAAN, SILA RUJUK:
Facebook :- My Port Dickson
Telefon :- 06 6462057 / 06 6462359


No comments:

Post a Comment